
6.11 - 1. (2017)  Chair Cannot Determine whether 
Bill Contains Tax or Fee 

 
Rule – House Rule 6.11, paragraph (c) says:  
The presiding officer shall not entertain points of order or points 
of inquiry pertaining to whether a bill or joint resolution 
pending before the House is a revenue-raising measure. 

 
History – During consideration of House Bill 1844, 
Representative Perryman raised a point of order as to whether 
House Bill 1844 constituted a tax or a fee, to which the 
presiding officer ruled that pursuant to Section 6.11, paragraph 
(c) of House Rules, the Chair cannot entertain points of order 
pertaining to whether a bill or joint resolution pending before 
the House is a revenue-raising measure.   
Representative Perryman then raised a point of order as to 
whether the Chair should announce the majority requirement 
for passage of House Bill 1844, to which the presiding officer 
responded and ruled that pursuant to Section 6.11, paragraph 
(a) of House Rules, a bill is presumed not to be a revenue-
raising measure unless it has been designated as a revenue-
raising measure by the Majority Floor Leader.1 
 
Ruling – It is the ruling of the Chair that the prohibition 
against entertaining points of order as to whether a bill is a 
revenue-raising measure also precludes the Chair from 
determining whether a bill contains a fee or a tax. 
 

                                                           
1 Okla. H. Jour., 520, 56th Leg., 1st Reg. Sess. (March 7, 2017); Daily H. 
Sess. Video Rec., 56th Leg., 1st Reg. Sess., HB 1844, 04:01:53-04:05:08 
(March 7, 2017). 



Reasoning – Whether a measure contains a fee or a tax2 is 
fundamental to whether the bill falls within the purview of 
Article V, Section 33 of the Oklahoma Constitution, the 
constitutional provision that provides the specific procedural 
requirements for considering revenue-raising legislation.3    
Paragraph (c) of Section 6.11 of House Rules prohibits the 
presiding officer from entertaining points of order as to 
whether a bill or joint resolution is a revenue-raising measure.  
When adopting Section 6.11 in its rules, the House essentially 
decided that it did not wish for its presiding officers to wade 
into the highly technical and politically fraught task of 
determining whether or not a particular bill was a revenue-
raising measure.    
For the presiding officer to be responsive to a request to 
determine the existence of a tax versus a fee in a pending 
measure would be to essentially enter into a determination of 
whether or not the pending bill was a revenue-raising measure 
which is prohibited by Section 6.11, paragraph (c) of House 
Rules. 
 
 
 

                                                           
2 Naifeh v. State ex rel. Oklahoma Tax Commission, 400 P.3d 759 (2017). 
3 OK CONST V, 33, as amended by State Question No. 640, March 10, 
1992. 
 



6.11 - 2. (2017)  Majority Requirement not 
Announced unless Measure is Designated as 
Revenue-raising 
 
Rule – House Rule 6.11, paragraph (c) says:  
The presiding officer shall not entertain points of order or points 
of inquiry pertaining to whether a bill or joint resolution 
pending before the House is a revenue-raising measure. 

 
History – During consideration of House Bill 1844, 
Representative Perryman raised a point of order as to whether 
House Bill 1844 constituted a tax or a fee, to which the 
presiding officer ruled that pursuant to Section 6.11, paragraph 
(c) of House Rules, the Chair cannot entertain points of order 
pertaining to whether a bill or joint resolution pending before 
the House is a revenue-raising measure.   
Representative Perryman then raised a point of order as to 
whether the Chair should announce the majority requirement 
for passage of House Bill 1844, to which the presiding officer 
responded and ruled that pursuant to Section 6.11, paragraph 
(a) of House Rules, a bill is presumed not to be a revenue-
raising measure unless it has been designated as a revenue-
raising measure by the Majority Floor Leader.1 
 
Ruling – It is the ruling of the Chair that the presiding officer 
will not announce the majority requirement for passage unless 
the measure was previously designated as a revenue-raising 
measure by the Majority Floor Leader. 
 

                                                           
1 Okla. H. Jour., 520, 56th Leg., 1st Reg. Sess. (March 7, 2017); Daily H. 
Sess. Video Rec., 56th Leg., 1st Reg. Sess., HB 1844, 04:01:53-04:05:08 
(March 7, 2017). 



Reasoning – Unless a bill is designated as a revenue-raising 
measure by the Majority Floor Leader prior to be being taken 
up for consideration on the House Floor, it is presumed under 
the terms of Section 6.11 of House Rules not to be a “revenue-
raising” measure within the meaning of Article V, Section 33 of 
the Oklahoma Constitution.2    
If a pending bill is not a revenue-raising measure, then there is 
no need to announce the majority requirement for passage of 
the measure.  The regular or default majority requirement for 
final passage remains applicable.3 
 
A point of order requesting that the Chair announce the 
majority requirement for passage is constructively a request for 
a ruling on whether the bill is a revenue-raising measure – an 
action explicitly prohibited by Section 6.11, paragraph (c) of 
House Rules.  As occurred in this instance, the presiding officer 
must decline such requests and proceed under the regular 
procedure for bills or joint resolutions not designated as 
revenue-raising measures by the Majority Floor Leader.  

                                                           
2 OK CONST V, 33, as amended by State Question No. 640, March 10, 
1992. 
3 OK CONST V, 34. 



6.11 - 3. (2017)  Questions Directed to Majority 
Floor Leader as to whether Bill is Revenue-raising 
Not in Order 

 
Rule – House Rule 6.11, paragraph (a) says:  
A bill or joint resolution under consideration by the House shall 
be presumed not to be a revenue-raising measure within the 
meaning of Article V, Section 33 of the Oklahoma Constitution 
unless the bill or joint resolution has been designated as a 
revenue-raising measure by the Majority Floor Leader. 

 
History – During consideration of House Bill 1449, 
Representative Perryman raised a point of order pursuant to 
House Rule 6.11 seeking recognition to pose the question to 
the Majority Floor Leader as to whether House Bill 1449 was a 
revenue-raising measure pursuant to the Oklahoma 
Constitution.   
The presiding officer stated that pursuant to Section 6.11, 
paragraph (a) of House Rules, a bill under consideration is 
presumed not to be a revenue-raising measure unless the 
Majority Floor Leader designates the bill as a revenue-raising 
measure and that at this time the Majority Floor Leader had 
not designated the bill as a revenue-raising measure.   
The presiding officer also ruled that questions about the type of 
bill under consideration should be raised during questions and 
debate.   
Representative Perryman appealed the ruling of the Chair 
which was upheld by the House upon roll call vote.1 

                                                           
1 Okla. H. Jour., 530, 56th Leg., 1st Reg. Sess. (March 8, 2017); Daily H. 
Sess. Video Rec., 56th Leg., 1st Reg. Sess., HB 1449, 10:34:36-10:48:43 
(March 8, 2017). 



 
Ruling – It is the ruling of the Chair that when a bill is not 
designated as a revenue-raising measure by the Majority Floor 
Leader, the Chair will not entertain questions directed to the 
Majority Floor Leader as to whether the bill is a revenue-raising 
measure. 
 
Reasoning – Section 6.11 of the House Rules establishes a 
presumption that no bill is a revenue-raising measure within the 
meaning of Article V, Section 33 of the Oklahoma 
Constitution, unless it is so designated as such by the Majority 
Floor Leader prior to its consideration on the House Floor.   
Thus, when the Majority Floor Leader has not designated a bill 
as a revenue-raising measure, the presiding officer should not 
entertain questions from other members, directed to the 
Majority Floor Leader, as to whether the bill in question is or is 
not in fact a revenue-raising measure.  If the Majority Floor 
Leader did not designate the bill as a “revenue-raising” 
measure, it is presumed not to be a revenue-raising measure 
and time should not be consumed pursuing this line of 
questioning.    
Because of the ministerial nature of the Majority Floor Leader’s 
duty under the rule, the procedural methodology provided in 
Section 6.11 does not contemplate direct questioning of the 
Majority Floor Leader regarding the decision to designate (or 
not designate) a bill as a revenue-raising measure.  There is no 
obligation under the rule to explain or defend why a measure 
was or was not designated as a revenue-raising measure.    
Questions about the type of bill under consideration may be 
properly directed to the author or presenter of the bill at the 
appropriate time during consideration or may be raised 
rhetorically in the course of debate on final passage.  Attempts 
to direct such questions to the Majority Floor Leader should 



not be entertained by the presiding officer.  The obvious 
exception to this ruling is an instance where the Majority Floor 
Leader is the actual member presenting the bill or joint 
resolution on the House Floor. 
 
 


